Jogurty Activia InSync


Dzięki platformie streetcom mam możliwość przetestowania nowych jogurtów naturalnych z owocami Activia marki Danone.


Kampania polega na zakupie na własny koszt:
  • 1x dwupak jogurt naturalny i brzoskwinie 
  • 1x dwupak jogurt naturalny i truskawki
  • 1x dwupak jogurt naturalny i maliny
  • 1x dwupak jogurt naturalny i śliwki
  • 2x jogurt naturalny w kubeczkach 120g

Po zakupie i wgraniu paragonu do platformy, organizator testowania zwraca nam poniesione koszty na podane wcześniej konto bankowe.

Bardzo fajna alternatywa, lecz na zakup produktów platforma dała 4 dni. Jest to zdecydowanie za mało czasu, gdyż wiadomo nie każdy ma czas na zakupy oraz produkty nie są dostępne jeszcze w marketach a w hipermarketach! I to tak nie wszystkie.

Ja kupiłam jogurty na ostatnią chwilę i nie dostałam w sklepie smaku malinowego.

Na pierwszy rzut przyjrzyjmy się jogurtowi naturalnemu z truskawkami:



Jego skład przedstawia się następująco: mleko, mleko w proszku odtłuszczone, białka mleka, żywe kultury bakterii: jogurtowe (108 jtk/g), ActiRegularis Bifidobacterium CNCM I-2494 (107 jtk/g)), truskawki 4,8%, cukier, żurawi na 1,8%, oligofruktoza, stabilizatory: skrobia modyfikowana, karagen; skoncentrowany sok z marchwii, aromat, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, kwas cytrynowy.


Jogurt naturalny Activia z brzoskwiniami: mleko, mleko w proszku odtłuszczone, białka mleka, żywe kultury bakterii: jogurtowe (108 jtk/g), ActiRegularis Bifidobacterium CNCM I-2494 (107 jtk/g)),brzoskwinie 8,2%, cukier, skoncentorwane soki z cytryny i czarnej marchwii, stabilizatory: skrobia modyfikowana, pektyny, guma guar, aromat naturalny, regulatory kwasowości: cytryniany sodu.


Jogurt naturalny z śliwkami: jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii (jogurtowe (108 jtk/g), ActiRegularis Bifidobacterium CNCM I-2494 (4 x 107 jtk/g)), szuszone śliwki 4,3%, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, oligofruktoza, skrobia modyfikowana, stabilizator: pektyny, aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

Jogurt naturalny z malinami: jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii (jogurtowe (108 jtk/g), ActiRegularis Bifidobacterium CNCM I-2494 (4 x 107 jtk/g)), maliny 8,2%, cukier, stabilizatory: skrobia modyfikowana, karagen, guma guar; skoncentrowane soki z czarnej marchwi i cytryny, aromat naturalny, regulator kwasowości: cytryniany sodu.



Jogurt naturalny: mleko, mleko w proszku odtłuszczone, białka mleka, żywe kultury bakterii: jogurtowe (108 jtk/g), ActiRegularis Bifidobacterium CNCM I-2494 (107 jtk/g).

Jak już wiecie mam hopla na punkcie zdrowej żywności. Nie lubię, jak konsumentowi wciska się kit poprzez reklamy, że jego produkt jest najlepszy, najzdrowszy, w całości naturalny, i tak dalej. Najczęściej jest to stek bzdur wypowiadany przez ludzi, którzy czytają to co im napisano, ubranych w lekarskie kitle

Zacznijmy od ilości składu owoców. W jogurcie naturalnym z malinami jest najmniej owoców. Zawiera 4,8% truskawek oraz 1,8% żurawiny. Przy 120 g opakowaniu, oznacza to, że w jogurcie mamy aż 6 g truskawek (jedna mała sztuka) oraz 2 g żurawiny (2-3 kuleczki).

Każdy jogurt zawiera cukier,  oraz  dodatek oligofruktoza, lub syrop glukozowo-fruktozowy. "Fruktoza jest cukrem prostym, który jest metabolizowany zupełnie inaczej niż glukoza. Zdecydowana większość fruktozy jest zamieniana w organizmie w tłuszcz. A jej wysokie spożycie może doprowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby."

W składzie tego jogurtu truskawkowego i malinowego jest także karagen. "Pochodzi z wodorostów, a stosowany jest jako zagęstnik i stabilizator. W badaniach na zwierzętach stwierdzono, że wykazuje on działanie rakotwórcze. WHO uspakaja, że takiego zagrożenia nie ma, a dzienne spożycie na poziomie 3,5 g dla kobiety o masie ciała 60 kg jest całkowicie bezpieczne."

Niektóre jogurty zawierają także cytryniany sodu. Ich symbol chemiczny to E 311. Tak więc, producent sprytnie wymyślił sobie, że nazwie rzecz po imieniu, przecież jest taka nagonka na symbole E. Nieświadomy konsument nie wie co je i że jest to szkodliwe.

W jogurtach znajdujemy kwas cytrynowy, który jest wytwarzany sztucznie i chemicznie. Ma odwrócone DNA niż człowieka, uszkadza mózg, co konsekwencją jest głupota... Niestety, dodatek jest tak nadmiernie używany, że prawie nie w sposób go ominąć.

Nie będę się rozpisywała o mleku w proszku. Nie ma chyba jogurtu na rynku, który by tego nie zawierał...

To może zaczniemy rozprawę  na temat zalet tych produktówJogurty zawierają w sobie dużą ilość żywych kultur bakterii jogurtowych ActiRegularis Bifidobacterium CNCM I-2494. Dzięki nim poprawia się nasze trawienie, odbudowuje się flora bakteryjna jelit oraz jogurty można stosować jako probiotyk przy leczeniu antybiotykami.

Zaletą jest także występowanie pektyn. "Nie dostarczają składników odżywczych, lecz korzystnie wpływają na organizm, dlatego nie są wcale takie zbędne. Jako rozpuszczalna frakcja włókna pokarmowego korzystnie wpływają na pracę jelit, pomagają utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi, redukują zawartość cholesterolu LDL, oczyszczają organizm z toksyn"

Produkty mają także dobrą cenę! Za dwupak w promocji zapłaciłam 2,69 zł a za pojedynczy jogurt naturalny 1,44zł. Więc to uważam za zaletę.

Jogurty naturalne mają delikatny, kremowy, śmietankowy smak. w połączeniu z owocami (jak to nazywa producent) tworzy na prawdę fajną przekąskę lub zaspokojenie "pierwszego głodu".

Jaki jogurt bym wybrała? Oczywiście Naturalny bez żadnego wsadu! Ilość bakterii w każdym jest taka sama a po co mamy się truć jak można wybrać lepszą alternatywę?

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ziaja Jeju- Płyn micelarny, pasta do mycia twarzy i tonik

Jogurty naturale Zott Primo

Piwo bezalkoholowe Łomża