Coś o mojej pasji: Prowadzenie EKOLOGICZNEGO GOSPODARSTWA


 Na prośbę jednej z moich czytelniczek/ czytelników opowiem o mojej największej pasji jaką jest prowadzenie mlecznego EKOLOGICZNEGO gospodarstwa.




W lipcu 2013 roku wyszłam za mąż za mojego wspaniałego męża- rolnika. Wtedy zaraził mnie zdrowym stylem życia, zdrowym odżywianiem, miłością do zwierząt i przyrody. Przyroda jest najpiękniejszą rzeczą (żywą) która nas otacza. Ona daje nam życie. siłę i radość.

Kocham wszystkie pory roku: uwielbiam patrzeć jak na wiosnę rodzi się nowe życie, w lecie kocham zbierać plony, na jesieni patrzeć jak przyroda przygotowuje się na zimę. A w zimę, po prostu odpoczywam.

Za oknem mam piękne widoki lasów, pól i rzeki.

Gospodarstwo prowadzone jest z pokolenia na pokolenie. Od 5 lat krowy karmione są Ekologicznie. Z powodu łączenia dwóch gospodarstw męża i teścia, dopiero w tym roku dostaniemy certyfikat Ekologiczny na mleko. Krowy od wiosny do jesieni wypasane są na łąkach, oczywiście prowadzonych w sposób ekologiczny, bez żadnych nawozów sztucznych (tylko sam obornik). W zimie krowy karmione są własnymi siłami zebraną sianokiszonką, siankiem oraz słomą, pochodzącą z naszych ekologicznych pól. Nasze krowy widzą słońce, biegają po łąkach, odżywiają się zdrowo ;), przez to dają nam najlepsze, najzdrowsze mleko!





Z którego wyrabiamy i sprzedajemy sery podpuszczkowe z różnymi dodatkami i sery dojrzewające. Dostarczamy do sklepów, restauracji oraz klientowi indywidualnemu także mleko niepasteryzowane oraz śmietanę słodką 30%.

W gospodarstwie można zaopatrzyć się także w prawdziwe masło, twaróg tłusty, maślankę oraz serwatkę! Wszystkie wyżej wymienione produkty wytwarzane są z NIEPASTERYZOWANEGO mleka pochodzącego z naszego gospodarstwa!

Mleko niepasteryzowane (surowe) do tego  ekologiczne, z aktualnymi badaniami oraz kontrolą weterynaryjną jest najzdrowsze. Zachowuje swój "swojski" smak, wartości odżywcze! Produkty z niego w naszym gospodarstwie wyrabiane są w specjalnym pomieszczeniu "serowarni" przez co klienci mają pewność, że kupują produkt z czystego i zbadanego źródła.


Gospodarstwo nosi nazwę "Eko-Mleko Pod Kasztanem". Dlaczego Pod Kasztanem? Ponieważ na środku naszego podwórka rośnie zdrowy ponad stuletni kasztan, który jest naszą chlubą i znakiem rozpoznawczym! Zdrowy kasztan=zdrowa gleba!

Masło jest wyrabiane w tradycyjny sposób z lekko skwaszonej śmietanki. Nie dodajemy  żadnych barwników, soli ani olejów roślinnych. Masło jest w 100% masłem!

Na tegorocznym Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie nasze masło, mleko niepasteryzowane oraz ser podpuszczkowy z cebulką zostało nagrodzone m.in. przez Pana Makłowicza tytułem: Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016!




Zapraszamy bezpośrednio do gospodarstwa lub do odwiedzenia naszej strony na facebook.pl PodKasztanem oraz na nasz blog mleczniepodkasztanem.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ziaja Jeju- Płyn micelarny, pasta do mycia twarzy i tonik

Jogurty naturale Zott Primo

Piwo bezalkoholowe Łomża